Gümüş Kararır mı? Gümüş Nasıl Parlatılır?
Gümüş Kararır Mı?
Bu sorunun cevabı çok nettir ve evet Gümüş oksitlendiği için kararan bir madendir. Gümüş Doğada 1000 ayar olarak bulunur, takı ve aksesuarlarda (bazı istisnai ürünler dışında) Bakır veya Alloy ile karıştırılarak 925 ayara düşürülerek kullanılır.
Gümüşün kararmasına sebep başta havada ki Kükürt olmak üzere, hidrojen ve sülfüriktir. Gümüşün kararma hızı birçok faktöre bağlıdır. Bu faktörler:
- Havadaki kükürt miktarı.
- Havada ki rutubet miktarı
- Ter ve Terin içeresinde ki asit oranı (Özellikle bayan gümüş kolye ve zincirlerde ter ile temas çok olur. Ve hatta bazı bünyeler zinciri eritebilir.)
- Hava Sıcaklığı (Terleme Artar)
Ama hemen karamsarlığa kapılmayın Gümüş Takı ve Aksesuarlarınızın kararmasını geciktirebilir veya kararan Gümüş Takılarınızı yeniden parlatabilirsiniz. Bunu için yazımızın ilerleyen kısımlarında ilgili konu başlıkları bulunmaktadır.
Kararmayan Gümüş Var Mı?
Cevap yine çok nettir ve “Hayır Kararmayan Gümüş Olmaz”. Kullandığınız bir gümüş takı kararmıyor ise bunun iki sebebi olabilir.
1-) Kullandığınız Gümüş takı Rodyum veya başka bir kaplama malzemesi ile Gümüş, Rose, Altın (Dore) veya Siyah renkte Rodaj yapılmıştır diğer bir değişle kaplanmıştır ve dolayısı ile kararma görünmeyecektir. Ancak Bu kaplamada kullanıma bağlı olarak bir süre sonra gidecektir ve bir gümüşçüde kaplama yaptırmanız gerekecektir.
2-) Kullandığınız ürün kararmayan gümüş olarak da bilinen “Alman Gümüşü” olabilir. Piyasada özellikle Nişan/Söz gibi özel günler için satılan parlak Kararmayan Gümüş Tepsiler, Çikolata Şeker Gondolları, Kararmayan Gümüş Fotoğraf Çerçeveleri gibi ürünlerde Alman Gümüşü kullanılır.
“E hani kararmayan Gümüş Yoktu? Bak! Almanların yaptığı Gümüş kararmıyormuş. “ dediğinizi duyar gibiyim. Ama SakinJ Alman Gümüşünün adı sadece Gümüştür ve görünümü Gümüşe benzediği için “Alman Gümüşü” denilmektedir ve içerisinde Gümüş Bulunmamaktadır. Diğer adı Nikel Gümüşü veya Alpaka olan “Alman Gümüşünün” içeriği (oranlar değişiklik gösterebilir) %60 Bakır, %20 Nikel ve %20 Çinkodur. Yani Gümüş Değildir!
Gümüş Takılarımın ve Gümüş Aksesuarlarımın Kararmasını Nasıl Engellerim?
Öncelikle “Engelleyemezsiniz” diyerek bu bölüme giriş yapmak istiyorum. Buna karşın aşağıdaki hususlara dikkat ederseniz kararma sürecini uzatabilirsiniz.
- Kullanmadığınız Gümüş Takı veya Aksesuarı en az hava alacak şekilde Kapalı bir kutu içerisinde muhafaza ediniz.
- Gümüş Takı ve Aksesuarlarınızı Banyo, Hamam gibi nemli ve rutubetli ortamda bırakmayın.
- Gümüş Takı ve Aksesuarlarınız ile Duşa, Denize ve Havuza Girmeyin
- Gümüş Takı ve Aksesuarlarınızın Kolonya, Parfüm, Sabun gibi kimyasallar ile temasından kaçınınız.
Kararan Gümüş Nasıl Parlatılır?
Gümüş Takı ve Aksesuarlarınızı parlatmanız için çeşitli alternatifleri aşağıda sunarız:
- Gümüş Takı ve Aksesuarlarınızda ki kararma çok fazla değil ise herhangi bir bez ile (Takı veya aksesuarınıza zarar vermeden) bastırarak ovalayarak silin. Gümüş Takı veya Aksesuarınızın parladığını göreceksiniz. Özellikle Gümüş takı ve Aksesuarınızın çizilmemesi için sildiğiniz bezin güderi veya yumuşak bir malzemeden yapılmış olmasını öneririz.
- Eğer oksitlenme ve kararma fazla ise ve profesyonelce çözüm olan Gümüş Takı ve Aksesuarlarınızı Bir Gümüşçüye verip parlattırabilirsiniz.
- Piyasada satılan bir Gümüş parlatma solüsyonu alıp evde Gümüş Takı ve Aksesuarlarınızı kendiniz Parlatabilirsiniz.
- Yine Piyasada satılan özel solüsyonlu Gümüş parlatma bezlerinden alıp gümüş Takı ve Aksesuarlarınızı ovarak kendiniz parlatabilirsiniz.
- Ayrıca Bu yöntemler dışında önermeyeceğimiz diş macunu, sirkeli ve karbonatlı su, limon ve tuz, kaynamış deterjanlı su gibi evde uygulayabileceğiniz alternatif Gümüş parlatma yöntemleri de bulunmaktadır.
Yorum Yap